top of page

OVER

Het oude gezegde "je bent wat je eet" gaat ook op voor onze honden.

Hoogwaardige voeding draagt bij aan de optimale ontwikkeling van uw hond om het meest uitgebalanceerde gedrag én een optimale gezondheid te realiseren.

In 2014 kwam onze eerste labrador in ons leven: Nora of Lucifers Delight. Dankzij Nora kreeg ik de smaak te pakken voor de hondensport en startte met gehoorzaamheidstraining bij De Schalkse Hondenvrienden. Na het behalen van ons brevet besloot ik om eens een kijkje te gaan nemen en ons vervolgens in te schrijven voor de jachttraining voor retrievers op de Hasseltse Hondenschool. In die periode begon ik mij ook meer te verdiepen in hondenvoeding. Nora had altijd een prachtige vacht, maar ondanks de sportieve uitdaging kon ze toch af en toe met haar energie geen blijf en was haar ontlasting ook niet optimaal.

De natuurlijke voeding van de wolf of van wilde honden bestaat voor het grootste gedeelte uit prooidieren, en is dus van dierlijke oorsprong. Het gebit van een hond en het spijsverteringsstelsel komt voor bijna 100% overeen met dat van de wolf . In het wild levende wolven, katachtigen e.d. eten dus overwegend prooidieren die veel eiwitten en vetten bevatten en weinig koolhydraten. De botten van een prooi zijn een bron van calcium. De maag-darminhoud van de prooi bevat voorverteerde planten e.d., waardoor de wolven en katachtigen ook nog plantaardig materiaal binnen krijgen.

In droogvoer zit te weinig vlees als je bedenkt dat honden en katten prooidiereters zijn. Het vlees in brokken en voeding in blik bevat meestal delen vlees die de mens niet wil eten zoals kippenklauwen, kippenkoppen, kippenveren of ander destructieafval van runderen of lammeren. Verder bevatten brokken veel graan wat een onnatuurlijke voeding is voor honden en katten en weer een grote belasting geeft voor de alvleesklier. Granen zijn een bron van koolhydraten, terwijl honden en katten juist behoefte hebben aan eiwitten. Granen in grote hoeveelheden zoals in brokken, geven nogal eens maag-, darm- en huidproblemen. Tevens is de kans op het ontstaan van schimmels en gisten op de huid en in de darmen vele malen groter dan bij het gebruik van rauw vlees.

Brokken en blikvoer worden verhit om het te conserveren. Hiermee gaan belangrijke stoffen verloren zoals vitamines, goede bacteriën en enzymen. Achteraf worden er dan weer vitamines toegevoegd. Er bestaan wel brokken zonder chemische antioxidanten en conserveermiddelen, maar het blijft een brok. Verse rauwe voeding bevat gezonde stoffen die een carnivoor ( hond, kat en fret) nodig heeft om te functioneren. In verse voeding zitten enzymen die het verteren gemakkelijker maken en dit is dus onmisbaar voor het behoud van een goede darmflora.

In mijn zoektocht naar een gezonde en natuurlijke voeding voor onze eigen honden, want de roedel werd al uitgebreid, combineerde ik brokken met een hoog vleespercentage en rauwe vleesmixen. Ondertussen plannen we ons eerste nestje met Nora in de lente van 2018 en kwam ik in contact met Darf en Tammenga. Dit zijn 2 merken van kvv (rauw vlees) voeding van biologische oorsprong, volledig graan- en glutenvrij én zonder synthetische toevoegingen.

Naast kvv van deze merken zijn bij Deliwoef ook de brokken te verkrijgen van Essential Foods, dit is gedragsmatig geoptimaliseerd voer (GGV). Essentials bevat steeds 60-65% vlees (waarvan minstens de helft vers) en 35% groenten, bessen, zaden, kruiden, fruit, vitaminen en mineralen. Om de voedingswaarde van alle verse ingrediënten te behouden wordt deze voeding op een temperatuur van 90°C bereid.

bottom of page